ЩЕ РАЗ ПРО ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ

Кому з вас не доводилося замінювати  електролампочку, перевіряти запобіжники в квартирі, ла­годити зіпсований вимикач чи розетку, електроплитку чи електропраску? Але не всі пам’ятають, що під час роботи з електроприладами треба додержуватиcя правил техніки безпеки.

TB3

Деякі «горе-сміливці» вважають, що струм напругою 127 чи 220 вольт, який звичайно буває в освітлювальній мережі, не страшний і пере­віряють на дотик, чи є напруга на затискачах того чи іншого електричного приладу. Це небезпечно! Тіло людини, яка доторкнулася до неізольованого дроту чи електроприладу під напругою, стає части­ною електричного кола і через нього може проходити електричний струм.

TB2
Чи всякий електричний струм небезпечний для жит­тя людини? Звичайно, ні. Батарейку від кишенькового ліхтаря часто пробують на «смак», замикаючи язиком її полюси. Через язик проходить у цей час слабкий струм, про що свідчить легке пощипування та поява в ро­ті солонуватого смаку. Напруга батарейки всього 4,5 В, значить, така напруга безпечна для людини. На щоглах високовольтних ліній передач, на залізничних трансформаторних будках висять застережні таблички. Тут напру­га вимірюється багатьма тисячами вольт і є смертельно не­безпечною.

У школі, у квартирах лампочки й електроприлади пра­цюють під напругою  220 В. Чи загрожує така на­пруга життю людини?

Така напруга є небезпечною. Ста­тистика показує, що майже 80 % всіх уражень елект­ричним струмом припадає саме на установки низької напруги –      менше 250 В. Проте справа не лише в зна­ченні напруги. Ймовірність ураження зростає, коли лю­дина стоїть на кам’яній, земляній чи вологій дерев’яній підлозі, доторкається до опалювальних батарей, до газо­вих, водопровідних, каналізаційних труб чи інших мета­левих предметів. За певних об­ставин виникають умови, за яких не те що 220 В, а всього 50—60 В можуть обірвати життя людини. Навіть напруга 12 В вже небезпечна для здоров’я!

TB 1

Дослідження показали, що сила струму близько 0,01 А при проходженні через тіло людини спричинює легке подразнення нервової системи і навіть судороги. При 0,03 А м’язи можуть втратити здатність скорочуватися, а при 0,06 А настає параліч органів дихання. Смер­тельним вважається струм силою 0,1 А. Електричний опір людського тіла може збільшуватися чи зменшува­тися в сотні  разів, коливаючись від 500 000 до 1 000 Ом, а іноді, в особливо несприятливих випадках, і до 500 Ом. При попаданні під напругу 127 В через тіло людини може проходити струм силою 0,127 А, який є смертельним.

Слід  також  зауважити,   що  електричний опір людського тіла неоднаковий, він залежить від трьох факторів: вологості шкіри, стану нервової системи, стану здоров’я.

Особливо небезпечно доторкатися до увімкнутих в електричне коло приладів і навіть до проводів мокрими  руками: одна краплина води іноді може порушити  ізоляцію. Взагалі вода поряд з електрикою  нерідко призводить до нещасних випадків.

Зрозуміло, ми говоримо тут про небезпеку   електричного  струму аж ніяк не для того, щоб залякати вас. Просто треба виконувати певні заходи безпеки.

Ніколи не  працюйте під напругою, користуйтесь електроізольованим  інструментом, особливо будьте обережні під час роботи у  вологих приміщеннях – ось ті основні правила, які повинен виконувати кожний, хто має справу з електрикою.

За сторінками Книжки для читання з фізики. Авт. С.У. Гончаренко